Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2012 16:46 - Р. Чанев: Поредният или последният пирон в ковчега на БГ футбол
Автор: vajno Категория: Спорт   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.12.2012 17:09


image

Информациите за черно тото у нас се появяват нерядко и шокират обществото, но са приемани странно спокойно и дори нехайно от управляващи във футбола и държавата.

 

Последното разкритие за манипулации в българския футбол отново идва от чужбина (където са безпристрастни) и гласи следното: има доклади за 35 уговорени мача в страната ни през последните 2,5 години. Разследването е на спортната агенция от Швейцария "СпортРадар", анализираща стотици двубои на Стария континент. Осмото ни място по брой уговорени мачове сред 53 държави се дължи на проверка в 400 различни международни онлайн букмейкъри в периода 27 юни 2009 година - 22 ноември, 2012 година. Естествено, както всички по темата, тази новина обиколи спортните издания у нас.

 

Ще е интересно и този път да чуем версията на БФС и г-н Борислав Михайлов по въпроса. Досега Михайлов може да се похвали единствено с изваждането на Спартак Плевен от елитната юношеска група до 19 година. Да, това е единственият наказан отбор за "черно тото" в България, откакто Боби пое кормилото на БФС преди цели 7 години.

 

А сигналите в последно време бяха не е един и два. Четири отсъдени дузпи в контролата с Естония (2:2) през февруари миналата година накараха очаквано ФИФА да започне разследване. То установи "пробиване" на реферите на срещата и заличаването й от архивите. За този случай Михайлов не сметна за нужно да обяснява на българския народ. "Не желая да говоря за мача с Естония, каквото е трябвало съм го дал на компетентните органи", каза простичко бившият национал.

 

Излезе информация и за манипулация от страна на реферите при контролата с Южна Африка, завършила 1:1 през май 2010 година. За заподозрян в уговарянето на мачовете и с Естония, и с Южна Африка, е големият майстор във футболните манипулации Уилсън Раж Перумал от Сингапур. Същият се намесва за трети път в съдбата на българските национали отбори през 2009 година, когато младежите на Зимбабве паднаха с 0:5 от нашите в приятелски мач в Сливен. Перумал бе организатор и на този мач, а този път за виновници бяха обявени африканските футболисти. Наскоро излязоха и присъдите им от местната футболна федерация, а България за пореден път се измъкна чиста и неопетнена от калта.

 

Но да не спираме до тук. От италианския вестник "Il Jornale" през лятото долетя слухът, че българският букмейкър Йордан Динов може да е бил убит заради доклад до УЕФА със съмнителни български мачове и по-специално този между Черно море и Локомотив София от 1 април. Динов бе застрелян в центъра на София на 4 април, по-малко от 72 часа след края на срещата между "моряците" и "железничарите", завършила 3:0 в полза на тима от Варна. Според италианското издание, докладът на букмейкъра е добър мотив за убийство от страна на някоя засегната страна. "Il Jornale" добавят, че вероятно има връзка между разкритията на Динов и италианската тото мафия, тъй като седмици след убийството му в прокуратурата в Кремона е постъпило съобщение от Интерпол. То е гласяло: "Информираме ви, че властите в София разследват убийство, свързано с нелегалното залагане в световния футбол".

 

Един от основните заподозрени в последния скандал с уредени мачове на Ботуша пък бе македонецът Християн Илиевски, който е роден в България. Именно неговата банда Циганите е разследвана в "пробиването" на различни играчи от Серия А с цел манипулация на срещи от шампионата. Македонецът е познат с жестокостта си, а в италианските медии се появиха информации, че е заплашвал футболисти и с пистолет.

 

А уж вече "черното тото" е подсъдимо у нас с новите модерни промени Наказателния кодекс, които са факт повече от година. Вместо да предостави пълна прозрачност по наболелия проблем, Михайлов отиде скришом да бъде разпитван от ГДБОП. Но понеже говорим с факти, да продължим с доказателствата и с липсата на разследвания по тях.

 

Мафията и корупцията убиват българския футбол. Това констатира радио Би Би Си в разследване, посветено на най-популярния спорт у нас, озаглавено "Смъртоносната игра на България". "Източноевропейската страна е първа в света по брой убити футболни президенти - не по-малко от 15 в последните 10 години. Много други хора, свързани с този спорт, също загубиха живота си - а това е симптом за здрави връзки между играта и организираната престъпност", коментира Марго Дън от британската медия.

 

За Михайлов всички тези факти явно са фантазия. "Престанете да фантазирате. Идват сигнали от УЕФА, но това са сигнали само за наличието на съмнения в по-големи или по-малки залагания в потоци с пари. Никой не казва, че има уговорен мач. Има хора в УЕФА, които трябва да си оправдаят заплатите. Платини каза - 9 милиона евро на година се харчат за това нещо. Те седят пред компютъра и гледат мача е Х, защо се залага повече на единица или двойка. Но тези сигнали идват от УЕФА, не от букмейкъри", заяви той по повод едно разследване на български мачове през септември, след което пак нямаше наказани.

 

Да не забравим и скандалните отсъждания на Таско Тасков в срещата Ботев Пд - Лудогорец съвсем наскоро. Михайлов лично настоя за спирането на правата на съдийската тройка от тази среща. Интересното е, че след това заяви, че няма натиск върху съдийството у нас. Интересно тогава колко автономна е Съдийската комисия, щом самият той й налага волята си. Да не говорим, че шампиона Лудогорец сигурно води световната класация за отбори, против които не се свирят дузпи. Разградчани не са правили фаул в наказателното си поле от забележителните... 55 мача.

 

Да бягаш, а не да се изправиш пред проблема, е най-лесното. Но докато поредният пирон е набиван в ковчега на родния футбол, не се вижда нещото, което ще го възроди. Омаловажаването на този паразит, забил се дълбоко в тялото на родния футбол, е по-скоро за присмех. Какъв катаклизъм трябва да дойде, за да се стартира наистина борбата срещу това зло в любимата игра? Народът пита, властимащите мълчат, а чуждестранните медии публикуват ли, публикуват... /БГНЕС

-----------

Ростислав Чанев е журналист в спортния отдел на информационна агенция БГНЕС.

София / България


Източник: БГНЕС


Тагове:   футбол,   спорт,   Черно тото,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vajno
Категория: Новини
Прочетен: 20546
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930