Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2012 16:34 - Княз Кардам закръгля 50 години, без да знае
Автор: vajno Категория: Новини   
Прочетен: 3418 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.12.2012 17:06


 

image

Кардам Търновски - най-големият син на експремиера Симеон Сакскобургготски, вероятно няма да разбере, че е закръглил половин век.

Той навършва утре 50 г., като през последните четири от тях е в състояние на кома. Князът, който се води и престолонаследник на несъществуващия вече български царски трон, катастрофира тежко на 15 август 2008 г. на магистрала край Мадрид.

Братята му Кирил Преславски, Кубрат Панагюрски и Константин-Асен, както и сестра му Калина ще почетат юбилея в дома му в Мадрид, съобщиха за "24 часа" близки на царската фамилия. Симеон Сакскобургготски и Маргарита Гомес-Асебо обаче ще празнуват в София кръглата годишнина на своя син. Поради многото пътувания напоследък те не са в състояние да идат до Мадрид. Затова експремиерът и съпругата му са поканили в двореца "Врана" съвсем тесен кръг приятели. "Това са истински приятели - такива, които през тези тежки 4 години са постоянно до семейство Сакскобургготски и помагат с каквото могат", допълниха нашите източници.

Привърженици на родения на 2 декември 1962 г. Кардам вероятно ще организират утре молебени за негово здраве. Симеон и Маргарита няма да участват в тях, но благодарят за загрижеността за техния първороден син.

Животът на цялото семейство Сакскобургготски се преобърна на 15 август 2008 г. А буквално месец преди това Кардам бе решил да смени професията си. След като работи дълги години като директор на маркетинга в най-голямата испанска телекомуникационна компания "Телефоника", той реши да започне друга дейност. Царският син трябваше да започне на 1 септември работа в голяма адвокатска фирма. Князът имаше планове в бъдеще да се пробва в селскостопанския бизнес в България. Все пак е завършил селскостопански науки в университета в Пенсилвания, САЩ.

Черният петък на 15 август 2008 г. обаче направи всички мечти на пух и прах. По ирония на съдбата тогава бе денят на Дева Мария, който в Испания е национален празник. В ранния следобед шофираният от Кардам ягуар изхвърча през мантинелата на остър завой на магистралата от Бургос за Мадрид. Тежката катастрофа стана край село Ел Молар. Мястото е много опасно и там неведнъж са ставали такива инциденти.

Със сигурност Кардам е карал с доста превишена скорост - около 150 километра в час, казаха още тогава от испанската Гражданска гвардия пред "24 часа". На завоя имаше ограничение до 100 км в час.

Заедно с Кардам в колата бе и съпругата му Мириам Унгрия. Двамата едва бяха измъкнати от смачкания до неузнаваемост ягуар. Бързата намеса се дължеше лично на испанския крал Хуан Карлос, който нареди веднага на мястото на катастрофата да бъде пратен хеликоптер и да откара съпрузите в болница.

Мириам се отърва със счупена ръка и бързо се оправи. Кардам обаче е в кома и до днес. Той загуби два пръста на лявата си ръка.

Търновският княз и досега не е в състояние да комуникира с хората около себе си. "Възможно е той да разбира какво му се говори, не може да го изрази. Такова е състоянието на будна кома. Близките му не губят надежда", казват приближени на Симеон Сакскобургготски.

Семейството на Кардам опита какво ли не. Той прекара почти година в клиниката ФОЛТРА в северозападния испански град Тео. Там той бе подложен на лечение с хормон на растежа. Методът, въведен от д-р Хесус Девеса, се прилага за регенерирането на невроните. Това стимулира производството на невронни клетки майки, заместващи изгубените при контузия. В комбинация с физиотерапия и логопедия методът прави възможно отстраняването на неврологичните щети години след получаването им.

През лятото на 2010 г. Кардам бе преместен обратно в дома си в Мадрид. Къщата бе преоборудвана специално за настоящите му нужди от неговата съпруга Мириам Унгрия. Тя не спира да бди над него и същевременно продължава да работи за своята фирма "Сервисиос емпресариалес Мириам Унгрия".

"Мириам е истински герой. Малко жени могат да се справят с тази ситуация, като се има предвид, че имат и двама подрастващи синове", изтъкват близки на Симеон. Борис е на 15, а Белтран - на 13 г.

Кардам е прегледан от медицински светила от цял свят. При него са идвали световноизвестни невролози от Русия и Мексико. Съвсем наскоро Симеон свикал в Париж цял консилиум за първородното си дете. По тази причина експремиерът не могъл да присъства на погребението на патриарх Максим.

Жената на Кардам се появи за първи път публично след катастрофата едва преди месец и половина. На 20 октомври тя бе гост на сватбата на люксембургския престолонаследник принц Гийом. Мириам Унгрия бе там заедно с девер си княз Кирил Преславски, втория син на Симеон. Той пък от три години насам е разделен със съпругата си Росарио Надал. Сватбата бе почетена и от Симеон и Маргарита.

След това експремиерът и съпругата му успяха да склонят Мириам да бъде няколко дни с тях и поне малко да си почине от грижите за Кардам. Тримата прекараха заедно цяла седмица в разходки из Люксембург.

Сега всички близки - кой в София, кой в Мадрид - ще отбележат утре юбилея на Кардам и ще продължават да се надяват той да оздравее.

Идващ в съзнание холандски принц дава надежда на Симеон

Случаят с холандския принц Йохан Фрисо е надеждата на семейството на Кардам.

44-годишният син на кралица Беатрикс и брат на престолонаследника Вилем бе затрупан от лавина на 17 февруари 2012 г. в Австрийските Алпи, докато караше там ски.

Въпреки че бе бързо изровен, мозъкът му бе силно увреден заради липсата на кислород. Лекари не изключиха, че той никога няма да дойде в съзнание. Европейската преса веднага сравни случая с този на Кардам.

На 19 ноември обаче от холандския кралски двор съобщиха, че Йохан Фрисо е започнал да показва признаци на съзнание. Засега обаче не може да бъде прогнозирано със сигурност, че той ще се оправи.

Източник: в. "24 часа"

Снимка: Ройтерс


Тагове:   княз,   катастрофа,   Кардам,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vajno
Категория: Новини
Прочетен: 20501
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031